abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa
Optimal microbiological quality of meat is very important for his security. Meat is a very perishable cargoes. Inappropriate conditions of transport can cause reduction of his quality. In order to restrict this situation should be ensure the continuity of cooling chain. Indispensable is also internal and external control.
Optymalna jakość mikrobiologiczna mięsa zajmuje szczególną pozycję w kształtowaniu jego bezpieczeństwa. Mięso jest surowcem łatwo psującym się. Niewłaściwe warunki podczas transportu i przechowywania mogą obniżyć jego jakość. Zakłady sektora spożywczego, aby ograniczyć to działanie, powinny sprawdzać ciągłość łańcucha chłodniczego. W tym celu niezbędne jest przeprowadzanie kontroli.
Chwastowska-Siwiec I., Analiza monitoringu temperatury w zakładzie drobiarskim, Chłodnictwo, 2010, 12, s. 30–34.
Danyluk B., Pyrcz J., Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 1, s. 12–14.
Hać-Szymańczuk E., Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 6, s. 30–33.
Hać-Szymańczuk E., Charakterystyka mikroflory najczęściej występującej w surowcach i przetworach mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 2, s. 16–18.
Hać-Szymańczuk E., Czynniki sprzyjające rozwojowi mikroflory w mięsie i produktach mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 3, s. 36–39.
Hać-Szymańczuk E., „Nowe patogeny” w surowcach oraz produktach mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 7, s. 22–23.
Hać-Szymańczuk E., Rozwój mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej w mięsie i produktach mięsnych, Gospodarka Mięsna, 2012, 4, s. 28–30.
Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., HACCP Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Warszawa 1999.
Kozak W., Cierpiszewski R., Opakowania inteligentne, Przemysł Spożywczy, 2010, 3, s. 36–39.
Kozłowicz K., Kluza F., Uwarunkowania rozwoju procesów dystrybucyjnych żywności z uwzględnieniem roli chłodnictwa, Chłodnictwo, 2009, 1–2, s. 48–52.
Kręgiel D., Parzęcka E., Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mięsnym, Przemysł Spożywczy, 2012, 11, s. 34–36.
Piekarska J., Transport żywności – kluczowe ogniwo łańcucha chłodniczego, Chłodnictwo, 2012, 5, s. 18–22.
Popis M., System HACCP a jakość żywności, Problemy Jakości, 2010, 12, s. 16–20.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
Rywotycki R., Czynniki kształtujące jakość technologiczną i trwałościową oraz wartości żywieniowe produktów mięsnych, Chłodnictwo, 2011, 5, s. 40–43.
Rywotycki R., Właściwości sensoryczne, odżywcze oraz zdrowotne mięsa chłodzonego i mrożonego, Chłodnictwo, 2010, 1–2, s. 72–76.
Szosland-Fałtyn A., Bortodziejska B., Królasik J., Paziak-Domańska B., Polak E., Czystość mikrobiologiczna urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i gospodarstwach domowych, Chłodnictwo, 2012, 12, s. 52–55.
http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/Departament%20Bezpiecze%C... [05.02.2013].
http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/Stan%20sanitarny%20kraju%... [05.02.2013].
http://issuu.com/gispolska/docs/ssk2011?mode=window&viewMode=doublePage [05.02.2013].