Porównanie jakości higienicznej wybranych napojów fermentowanych stosowanych jako suplement diet

Abstract: 
Streszczenie: 

Suplementy diety zawierające szczepy probiotyczne powinna charakteryzować odpowiednia liczebność populacji tych bakterii. W przypadku obniżenia poziomu bakterii pożądany efekt nie może być osiągnięty. Celem prowadzonych badań było ustalenie liczby żywych komórek pałeczek bakterii mlekowych zawartych w dwóch napojach, stanowiących suplementy diety . Napoje przeznaczone do obniżania poziomu cholesterolu były wytwarzane przez dwóch różnych producentów A i B i zawierały zróżnicowane składniki. Wyniki badań wykazały, że aż 35% badanych napojów producenta A nie zawierało żywych komórek bakterii Lactobacillus acidophilus w wymaganej liczebności populacji. Średni poziom pałeczek mlekowych dwóch gatunków, deklarowanych przez producenta napojów B, również nie spełniał wymagań. Liczba pałeczek z rodzaju Lactobacillus nie przekroczyła wartości 5,04 jtk/ml w żadnej z badanych próbek, a kwasowość napojów mogła stanowić zagrożenie dla konsumentów z chorobami zapalnymi żołądka i dwunastnicy.

Issue: 
Pages: 
45
51
Download full text in pdf: 
References: 

Dekker J., Collett M., Prasad J., Gopal P., Functional of probiotics-potential for product development, Forum Nutr., 2007, 60, 196–208.

Gawęcki J., Libudzisz Z., Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, Poznań 2006, 92–102.

Gerdes S., Functional Dairy Products, EJL, Paryż 2000, 25–32.

Guerin-Danan Chabanet C., Pedone C., i in., Milk fermented with yogurt cultures and Lactobacillus casei compared with yogurt and gelled milk, Am. J. Clin. Nutr, 1998, 67, 11–117.

Guidelines for the evaluation of probiotics in food, Raport FAO/WHO, London, Ontario, Canada, 30.04. 2002.

Jiang N., Guo B., Sun L., Lactobacillus casei Bd-II strain used to reduce blood cholesterol, Sanghai Bright Dairy, 2007, 9, 213–218.

Kaniewski Ł., Panaceum na półce z nabiałem, www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie _061128/nauka, 15.03, 2006.

Leclerc M.E., Actimel, Bifidus, Yakult: ue choisir trie les varies et fausses promessers des alicaments, Le Tribune, 2006, 42.

Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J., Bakterie fermentacji mlekowej, Monografie, Łódź 2004, 75–89.

Ljungh A., Wadstrom T., Lactic acid bacteri as a probiotics, Curr. Issues Int. Microbiol, 2006, 7, 2, 73–89.

Nakajima H., Suzuki Y., Sirota T., Cholesterol lovering activity of ropy fermentem milk., J.Food Sci., 1992, 57, 1327–1329.

Rochet V., Rigottier-Gois i in., Effects of orally administrated Lactobacillus casei DN-114 001 on the composition or activities of the dominant fecal microbiota in healthy humans, Brit J. Nutr., 2006, 95, 421-429.

Ryżko J., Zastosowanie probiotyków i prebiotyków w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit oraz zaburzeń czynnościowych jelita grubego, Pediatria Współczesna, Gerontologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 2002, 4, 1, 55–60.

Salminen S., Probiotics: current knowledge of Heath benefis and future perspectives, Functional Food Forum, Turun Yliopisto University of Turku, 2008, 1–39.

Salminen S., Bouley C., Boutron-Rualt M.C., i in., Functional food science and gastrointestinal physiology and function, Brit. J. Nutr., 1998, 80, 1, 147–171.

Steinmetz KA., Childs M.T., Stimson C i in., Effect of consumption of whole milk and skim milk on blood lipid profiles in healthy men, Am. J. Clin. Nutr., 1994, 59, 612–618.

St-Onge M.P., Farnworth E.R., Jones J.H., Consumption of fermented and nonfermented dairy products: effects on cholesterol concentrations and metabolism, Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 674–681.

Zaręba D., Ziarno M., Czapska M., Bednarczyk M., Czynniki warunkujące przeżywalność mikroflory jogurtów i biojogurtów, „Przegląd Mleczarski”, 2008, 10.

Citation pattern: Kukułowicz A., Porównanie jakości higienicznej wybranych napojów fermentowanych stosowanych jako suplement diet, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 61, pp. 45-51, 2009

BibTeX     EndNote