abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Zawartość potasu w wybranych sokach pomidorowych
W dostępnych na rynku sokach pomidorowych przeprowadzono oznaczenia zawartości potasu. Badania wykonano metodą spektroskopii atomowej. Stwierdzono nieznaczne różnice w zawartości potasu w analizowanych sokach. Na opakowaniach większości analizowanych soków podana jest informacja o zawartości potasu.
Durak I., Biri H., Avci A., Sozen S., Devrim E., Tomato juice inhibits adenosine deaminase activity in human prostate tissue from patient with prostate cancer, Nutrition Research, 2003, 23, 1183–1188.
Hallman E., Zawartość makroelementów w owocach dwóch typów pomidora w zależności od nawożenia azotowego, Bromat. i Chem. Toksykol., Suplement, 2005, 235–239.
Markvic K., Hruskar M., Vahcic N., Lycopene content of tomato products and their contribution to the lycopene intake of Croatians, Nutrition Research, 2006, 26, 556–560.
Nosecka B., Rynek soków pitnych i zagęszczonych w Polsce, „Przemysł Spożywczy”, 2006, 6, 7–9.
Salles C., Nicklaus S., Septier C., Determination and degustatory properties of taste-active compounds in tomato juices, Food Chemistry, 2003, 81, 395–402.
Wawrzyniak A., Dąbek M., Analiza spożycia likopenu w wybranej grupie studentów, „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, 2007, 1–2, 341.