abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszy roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym
Microbiological quality of dried plants from the leaves is dependent on the method of obtaining raw materials, manufacturing technology, and drying hygiene. Studies have demonstrated that the degree of fragmentation of dried tea and herbs affects the number of xerophilic fungi in these products. Xerophilic filamentous fungi as a dominant micro flora should be an indicator of quality of black and herbal teas. The value of this ratio should not exceed 3 log cfu/g. Among the herbal teas, chamomile has the highest degree of contamination with bacteria and fungi.
Jakość mikrobiologiczna suszy roślinnych pochodzących z liści jest zależna od sposobu pozyski-wania surowców, technologii wytwarzania i higieny suszenia. Prowadzone badania wykazały, że stopień rozdrobnienia suszy herbacianych i ziołowych wpływa na liczbę grzybów kserofilnych w tych produk-tach. Kserofilne grzyby strzępkowe jako mikroflora dominująca powinny stanowić wskaźnik jakości herbat czarnych i ziołowych. Wartość tego wskaźnika nie powinna przekraczać 3 log jtk/g. Wśród herbatek ziołowych najwyższy stopień zanieczyszczenia bakteriami i grzybami wykazuje rumianek.
Coskun H., Microbiological and biochemical changes in herby cheese, Nahrung, 1998, 42, 5, s. 309–313.
Gurtarowska B., Jotkowska A., Porównanie dwóch metod oceny zanieczyszczenia grzybami strzępkowymi ziół i przypraw ziołowych, III Konferencja Naukowa „Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych”, Łódź 2003, s. 314–317.
Farmakopea Polska VIII, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Warszawa 2008.
Foley C., Nice J., Webb M.A., Księga ziół, Muza SA, Warszawa 2003.
Hammer K.A., Garson C.F., Rile T.V., Antimicrobial activity of essentials oil and other plants extracts, J. Appl. Microbiol., 1999, 86, s. 985–990.
Heredia N., Wesley I., Garcia S., Microbiologically safe food, John Wiley&Sons., Inc., New Jersey 2009.
Kostrzewa E., Przyprawy ziołowe stosowane w przemyśle spożywczym, Przem. Spoż., 1999, 3, s. 14–16.
Markowska J., Libudzisz Z., Stan mikrobiologiczny surowców ziołowych w Polsce, III Konferencja Naukowa „Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych”, Łódź 2003, s. 306–309.
Martins H.M., Martins M.L., Dias M.I., Bernardo F., Evaluation of microbiological quality of medicinal plants used in natural infusions, Int. J. Food Microbiol, 2001, 68, 1–2, s. 149–153.
Mishra B.B., Gautam S., Shrama A., Microbial decontamination of tea (Camelia sinensis) by gamma radiation, J. Food Sci., 2006, 71, 6, s. 51–56.
Norman J., Wielka księga przypraw, Muza S.A., Warszawa 1999.
Steinka I., Prognozowanie interakcji mikrobiologicznych, Wydawnictwo AM w Gdyni, Gdynia 2007.
Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN, Warszawa 2000.
Śmiechowska M., Steinka I., Dmowski P., Parchem K., Microbiological contaminations in tea available on the domestic market, Joint Proceedings, 2006, 19, s. 40–43.
Tournas V.H., Katsoudas E.J., Microbiological quality of various medicinal herbal teas and coffeee substitutes, Microbiol. Insights, 2008, 1, s. 47–55.
Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łodź 2000.
Citation pattern: Steinka I., Misiewicz Ł., Kukułowicz A., Ćwikliński M., Dmowski P., Sznajdrowska A., Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszy roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 68, pp. 13-20, 2011