Bezpieczeństwo żywności pakowanej hermetycznie w świadomości konsumentów

Izabela Steinka         

Abstract: 
Streszczenie: 

Prawidłowy dobór systemu pakowania i rodzaju materiału opakowaniowego stanowi gwarancję bezpieczeństwa przechowywanej żywności. Nieprawidłowości związane z wyborem systemu pakowania mogą determinować rozwój Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7. Interakcje opakowanie–produkt mogą wywoływać również migracje plastyfikatorów, monomerów, komponentów środków stosowanych do łączenia warstw laminatów. Zagrożenia higieniczne związane z nieodpowiednim pakowaniem żywności, takie jak teratogeneza, embriogeneza, nowotwory, zatrucia pokarmowe, pozostają poza sferą świadomości konsumenta. Badania ankietowe wykazują, że konsumenta cechuje znaczne zaufanie do producenta w kwestii wyboru systemu pakowania żywności i rodzaju stosowanych opakowań. Badania te ujawniają też, że konsumenci nie mają świadomości zagrożeń związanych z hermetycznym pakowaniem produktów żywnościowych.

Issue: 
Pages: 
61
72
Download full text in pdf: 
References: 

Adamczyk G., Tarant S., Trębacz A., Zachowanie konsumentów na rynku mleka, Roczn. AR, 2002, Poznań, s. 43–52.

Adams M.R., Moss M.O., Food Microbiology, RSC, London 2000.

Amantidou A., Amid E.J., Gomrris L.G.M., The influence of high level oxygen and dioxygen on the plant surface microflora growth, J. Appl. Microbiol., 1999, 86, s. 429–438.

Babicz-Zielińska E., Jakość żywności w ocenie konsumenckiej, GTN, Gdańsk 2006.

Belickova E., Tkacikova L., Nass H.T., Vargova M., i inni, Staphylococci plate counts in foods of milk origin, Vet. Med. Czech. 2001, 46, 1, s. 24–27.

Cymanow P., Ocena preferencji konsumentów produktów mleczarskich na przykładzie mieszkań- ców Krakowa, Roczn. Nauk. 2008, 10, 4, s. 51–55.

Ćwiek-Ludwicka K., Politeraftalan etylenu (PET). Aspekty zdrowotne i zastosowanie do pakowania żywności, Roczn. PZH, 2003, 54, 2, s. 175–181.

Devlieghere F., Debevere J., Van Impe J.F., Dissolved Carbon Dioxide in Water-Phase as a Parametr to Model the Effect of Modified Atmosphere on Microorganisms, Int. J. Food Microbiol., 1998, 43, s. 105–113.

Doyle M.E., Steinhart C.E., Cochrane B.A., Food safety, Marcel Dekker, Inc., New York 1994.

Dyrektywa WE92/59/EEC o ogólnym bezpieczeństwie żywności.

Eklund M.W., Control fishery products, Clostridium botulinum: ecology and control in foods, Marcel Dekker Inc., New York 1992.

Juneja V.K., Martin S.T., Sapers G.D., Control of Listeria monocytogenes in vaacum packed pre-peeled potatos, J. Food Sci., 1998, 63, 5, s. 911–914.

Kondo F., Mieno T., A survey of bacterial contamination in cut vegetables Bull, Fac. Agric Myiazaki, 1989, 36, 1, s. 99–105.

Lyon W.J., Reddmann C.S., Bacteria associated with processed crawfish and potential toxin production by Clostridium botulinum type E in vacuum=packed and aerobically packed crawfish tails, J. Food Prot., 2000, 63, 12, s. 1687–1696.

Masa-Calpe G., Microbiological quality of cheeses: Importance of good handling practices, Aliment, 1996, 270, s. 69–72.

Montwille T.J., Matthews K.R., Food Microbiology. An Introduction, ASM Press, Washington DC, USA, 2008.

Otero A., Garcia M.C., Garcia M.L., Prieto M., Moreno B., Behaviour of Staphylococcus aureus strains, producers of enterotoxins C1 or C2, during the manufacture and storage of Burgos cheese, J. Appl., Bacteriol., 1988, 64, 2, s. 117–122.

Pathogen Modeling Program Online, 2010, http://pmp.arserc.gov/PMPHome.aspx.

Post L.S., Lee D.A., Solberg M., Furgang D., Specchio J., Development of Staphylococcal toxin and sensory deteroration during storage, J. Food Sci., 1988, 53, 2, s. 383–387.

Philips A., Smith D., Blanchfield J.P., Austin J.W., Effect of pH and CO2 on growth and toxin production by Clostridium botulinum in English-style crumpets packed under modified atmospheres, J. Food Prot., 1999, 62, 10, s. 1157–1161.

Rozporządzenie Komisji WE 2073/2005 z dnia15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.

Steinka I., Stankiewicz J., Wpływ czynników związanych z opakowaniami na wybór twarogów przez konsumentów, materiały naukowe XXIII Sesji Naukowej KTiCHŻ PAN, Lublin, wrzesień 2002.

Steinka I., Wpływ interakcji opakowanie–produkt na jakość mikrobiologiczną hermetycznie pakowanych serów twarogowych, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia 2003.

Steinka I., Ocena prawdopodobieństwa występowania gronkowców i enterotoksyny gronkowcowej w twarogach pakowanych w laminaty z tworzyw sztucznych, Roczniki PZH, 2005, 55, 1, s. 89–98.

Steinka I., Interakcje składników żywności z opakowaniami, Jakość towarów i usług w obrocie, tom II, Wydawnictwo WSG, Bydgoszcz, 2006, s. 175–186.

Steinka I., The consumer and the safety of hermetically-packed food, Joint Procceedings, 2006, XIX, 19, s. 18–22.

Steinka I., 2007, dane nie publikowane.

Ucherek M., Charakterystyka opakowania „bag in box” do wód mineralnych, Agro Przemysł 1, 2009, s. 33–37.

http://www.cebos.pl/2001/KOM159.

Citation pattern: Steinka I., Bezpieczeństwo żywności pakowanej hermetycznie w świadomości konsumentów, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 65, pp. 61-72, 2010

BibTeX     EndNote