abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Próba stworzenia modelu oceny skuteczności diety stosowanej do redukcji masy ciała
Increase in number of specialists in the medical and food hygiene fields notice the problem of overweight and obesity. As a result, new proposals of diet aimed a tweight reduction continue to emerge. The aim of this study was to present the views of the population of those who have used diets to lower body weight and to learn more about their eating habits. A model for predicting the effectiveness of the weight reduction diet was developed. The diet involved preferences of the respondents and the general principles of healthy eating. The effectiveness of this diet and the functioning of the model were tested on a selected group of people.
Nadwaga i otyłość to problem, który dostrzega coraz liczniejsza grupa specjalistów z dziedziny medycyny i higieny żywienia. Z tego powodu powstają nowe propozycje diet zmniejszających masę ciała. Celem przeprowadzonych badań było zaprezentowanie poglądów populacji, która stosowała i stosuje diety obniżające masę ciała, oraz zapoznanie się z ich zwyczajami żywieniowymi. Na tej podstawie stworzono model matematyczny prognozujący skuteczność diety odchudzającej. Skuteczność diety uwzględniającej preferencje ankietowanych i ogólne założenia związane z zasadami zdrowego odżywiania oraz funkcjonowanie modelu sprawdzano na wybranej grupie osób.
Agatson A., Dieta South Beach, Rebis, Poznań 2004.
At A., Crowther NJ., Factors predisposing to obesity: a review of the literature, JEMOSA, 2009, no. 14(2), p. 81–84.
Barret A.M., Boye K.S., Oyelowo O., Burden of obesity: 10-year review of the literature on obiesity prevalence in nine countries, ISPOR 13th Annual Meeting May 2008, Toronto, Canada.
Davidsson U., Lauritzson O., Dieta IG dzień po dniu. W 30 dni do zdrowszego trybu życia, Rea, Warszawa 2009.
Donnely J.E., James E.D., Jacobsen D.J., Potteiger J. et al., Effect of a 16-month randomized controlled exercise trial on body weight and composition in young, overweight men and women, Arch. Int. Med., 2003, no. 163(9), p. 1343–1350.
Dukan P., Nie potrafię schudnąć, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2009.
Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2004.
Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2011.
Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Liczymy cholesterol w diecie, PZWL, Warszawa 2008.
Neovius M., Janson A., Rossner S., Prevelence of obiesity in Sweeden, Obs. Rev., 2006, no. 7(1), p. 1–3.
Ogden J., Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2011.
Rennie K.L., Jebb S.A., Prevalence of obesity in Great Britain, Obs. Rev., vol. 6, no. 1, p. 11–12.
Tsigos T. C., Hainer V., Basdevant A., Finer N. et al., Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2009, nr 5(3), s. 87–98.
Wolańska E., Chcesz wiedzieć więcej? Liczenie kalorii. Dieta, która naprawdę działa, Olesiejuk, Warszawa 2011.
Yusuf S., Hawken S., Ounpuu S., Bautista L. et al., Obesity and the risk of myocardial infarction In 27000 participants from 52 countries: acase-control study, Lancet, 2005, vol. 366, no. 9497, p. 1640–1649.