abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy konsumentów na rynku ryb i przetworów rybnych
Fish and fish products are characterized by the composition of nutrients, which provide proper development and functioning of the body. Fish fat is one of the ingredients, which contains long-chain polyunsaturated omega-3 fatty acids, inter alia eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The purpose of the research was to assess the consumption of fish and fish products by randomly selected group of consumers and to define preferences and criteria which they apply when making food purchasing decisions. Less than 30% of the respondents consumed fish products in the recommended amount of 2–3 times per week. However, there has been a positive trend of consumption of oily sea fish with a high content of polyunsaturated fatty acids.
Ryby i przetwory rybne charakteryzują się składem substancji odżywczych, które zapewniają prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. Tłuszcz rybny należy do składników zawierających długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, m.in. eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Celem badań była ocena spożycia ryb i przetworów rybnych przez losowo wybraną grupę konsumentów oraz określenie ich preferencji i kryteriów, którymi się kierują, podejmując decyzje przy zakupie tych produktów spożywczych. Niespełna 30% respondentów spożywało produkty rybne w zalecanej ilości 2–3 razy na tydzień. Stwierdzono pozytywną tendencję polegającą na konsumpcji tłustych ryb morskich o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Arens U., Fish and heart disease, Coronary Health Care, 1997, no. 1, p. 79–82.
He K., Fish, Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease – Eat Fish or Take Fish Oil Supplement?, Progress in Cardiovascular Diseases, 2009, no. 52, p. 95–114.
Kłosiewicz-Latoszek L., Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2002, t. XXIX, nr 1/2, s. 78–86.
Konieczny S., Kształtowanie się spożycia ryb i przetworów rybnych przez rodziców i dzieci szkół gimnazjalnych w Szczecinie, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2010, nr 284(61), s. 27–32.
Kulikowski T., Rynek ryb wędzonych – wzrost w eksporcie i na papierze?, Magazyn Przemysłu Rybnego, 2008, nr 2(62), s. 23–26.
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005.
Kwasy tłuszczowe w rybach i jakie ryby dla kogo?, www.northfish.pl.
Lebiedzińska A., Łososie wędzone cennym źródłem składników odżywczych, Magazyn Przemysłu Rybnego, 2006, nr 2(50), s. 33–36.
Lindgren F.T., Adamson G.L., Shore V.G., Nelson G.J., Schmidt P.C., Effect of a salmon diet on the distribution of plasma lipoproteins and apolipoproteins in normolipidemic adult men, Lipids, 1991, no. 26(2), p. 97–101.
Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, nr 6(79), s. 24–35.
Morska Gospodarka Rybna w 2011 roku, Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ekonomiki Rybackiej, Gdynia, czerwiec 2012.
Morska Gospodarka Rybna w 2012 roku, Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ekonomiki Rybackiej, Gdynia, czerwiec 2013.
Pieniak Z., Verbeke W., Ryby oczami konsumentów, Magazyn Przemysłu Rybnego, 2008, nr 4(64), s. 13–15.
Praktyczny podręcznik dietetyki, red. M. Jarosz, Wydawnictwo IŻiŻ, Warszawa 2011.
Preferencje konsumentów w zakresie spożywania ryb świeżych i mrożonych, Magazyn Przemysłu Rybnego, 2007, nr 6(60), s. 27–28.
Spożycie ryb w Polsce. Jedzą najwięcej mintajów i śledzi, karpia na święta, www.news.money.pl (18.12.2013).