Zachowania żywieniowe i preferencje dzieci w wieku przedszkolnym

Nutritional habits and preferences of pre-school children

Joanna Newerli-Guz         Katarzyna Kulwikowska         

Abstract: 

Pre-school children formed their eating habits, on which parents/guardians can affected in a particular way. The aim of the survey, using questionnaires, was to obtain opinions on the pre-school children food behavior and preferences and familiarity with selected products. Food habits of 3–4 years old children were evaluate on the basis of information obtained from the parents and the children themselves. Frequency of consumption of fruit, vegetables, meat, milk and their products in the children vary. Almost 40% of children consumed fruits one time per day or less, 30% of them could not distinguished fruits from vegetables. Children ate meat and dairy products as often as milk and milk products. Fish, dark bread were consumed rarely. Only 10% of children does not consume sweets and salty snacks, 30% consume such products when they want, or several times a week. Among the most popular fruit were strawberries, vegetables – carrots, among the least like fruits were grapes, vegetables – radish.

Streszczenie: 

Dzieci w wieku przedszkolnym kształtują nawyki żywieniowe, na które rodzice/opiekunowie wpływają w sposób szczególny. Celem przeprowadzonych badań ankietowych było uzyskanie opinii na temat zachowań żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym, ich preferencji oraz znajomości wybranych produktów. Zachowania żywieniowe dzieci w wieku 3 i 4 lat oceniono na podstawie informacji uzyskanych od dzieci i ich rodziców. Częstotliwość spożycia owoców, warzyw, mięsa, mleka i ich przetworów wśród badanych była zróżnicowana. Prawie 40% dzieci spożywało owoce raz dziennie lub rzadziej, 30% dzieci nie potrafiło odróżnić warzyw od owoców. Dzieci spożywały mięso i jego przetwory równie często jak mleko i przetwory mleczne. Ryby, ciemne pieczywo były spożywane rzadko. Tylko 10% dzieci zdaniem rodziców nie spożywało słodyczy i słonych przekąsek, 30% spożywało je, kiedy chciało lub kilka razy w tygodniu. Wśród najbardziej lubianych owoców były truskawki, warzyw – marchew, zaś wśród najmniej lubianych owoców były winogrona, a warzyw – rzodkiewka.

Słowa kluczowe: 
dzieci
zachowania żywieniowe
Issue: 
Pages: 
80
89
Download full text in pdf: 
References: 

Birch L.L., Fischer J.O., Development of eating behaviors among children and adolescents, Pediatrics, 1998, no. 101, p. 539–549.

Chwojnowska Z., Charzewska J., Błędy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym, [w:] Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach, red. J. Charzewska, IŻiŻ, 2011.

Dobrzańka A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H. et al., Zalecenia dotycząc żywienia dzieci zdrowych w wieku 1 do 3 lat (13–36 miesięcy), opracowanie zespołu ekspertów powołanego przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii, 2008.

Jarosz M., Rychlik E., Epidemia otyłości – jaka przyszłość nas czeka, Gastroenterol Pol, 2010, nr 17(10), s. 47–52.

Kolarczyk E., Janik A., Kwiatkowski J., Zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym, Probl. Hig. Epidemiol., 2008, nr 89(4), s. 527–532.

Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M., Badania preferencji żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym, Rocz. PZH, 2005, nr 56(2), s. 165–169.

Neuhof-Murawska J., Socha P., Socha J., Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży, Stand Med. 2007, nr 4(1), s. 91–99.

Roszko-Kirpsza I., Olejnik B. J., Kulesza M. et al., Żywienie dzieci wiejskich w 2. i 3. roku życia, Probl. Hig. Epidemiol., 2012, nr 93(3), s. 605–612.

Stankiewicz J., Bogdańska K., Ocena poziomu wiedzy żywieniowej pracowników przedszkoli w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, Probl. Hig. Epidemiol., 2013, nr 94(3), s. 479–483.

Stankiewicz M., Pęgiel-Kamrat J., Zarzeczna-Baran M. et al., Styl żywienia dzieci przedszkolnych w opinii ich rodziców, Probl. Hig. Epidemiol., 2006, nr 87(4), s. 273–277.

Wierzejska R., Znaczenie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, [w:] Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach, red. J. Charzewska, IŻiŻ, 2011.

Woś H., Weker H., Jackowska T., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież, Pediatr. Pol., 2011, nr 86(1), s. 54–61.

Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 2, red. J. Hasik, J. Gawęcki, PWN, Warszawa, 2000.

Citation pattern: Newerli-Guz J., Kulwikowska K., Zachowania żywieniowe i preferencje dzieci w wieku przedszkolnym, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 86, pp. 80-89, 2014

BibTeX     EndNote