abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Wiedza na temat spożycia soli w różnych grupach narodowościowych
Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej nadmierne spożycie ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niniejsza praca ma na celu zbadanie, czy pochodzenie wybranych grup narodowościowych ma wpływ na ilość spożywanej soli i wiedzy na jej temat. Badanie przeprowadzono w grupie studenckiej w University of Calgary (Kanada) w roku akademickim 2008/2009. W badanej grupie znalazło się 77 dorosłych osób o średniej wieku około 23 lat. Badani zostali podzieleni na dwa sposoby – według pochodzenia i według płci. Wyniki badań wykazały, że wiedza na temat soli nie jest w sposób należyty odzwierciedlona w sposobie odżywiania. Grupy mające wiedzę na jej temat w dużym stopniu przekraczają zalecaną dzienną dawkę, chociaż ogółem 100% badanych uznało, że nadciśnienie wiąże się z nadużywaniem soli, a 50% ogółu powiązało nadużywanie soli z chorobami serca. Wśród badanych grup narodowościowych największe spożycie soli wykazały grupy pochodzące z Chin oraz z Polski, mimo iż ich wiedza była wyższa niż w pozostałych grupach. Wyniki pokazują, że 70% Polaków i podobnie Chińczyków dosala już przygotowany posiłek, preferują oni słone potrawy, wybierają również produkty z wysoką zawartością sodu (ser żółty, szynka, kiełbasa). W grupach kobiet i mężczyzn to głównie mężczyźni lubią słone potrawy, lecz wiedzą mniej o wpływie i właściwościach soli niż kobiety.
Caruso J.M., Winego Ch.S., Zaburzenia gospodarki wodnej, [w:] S. Maśliński, J. Ryżewski, Patofizjologia, PZWL, Warszawa 2007. s. 125–134.
Czekalski S., Sodowrażliwość a nadciśnienie tętnicze, [w:] Nadciśnienie tętnicze, red. W. Januszewicz, E. Szczepańska-Sadowska, M. Sznajderman, Medycyna Praktyczna, Kraków 2000, s. 397–401.
Dziwura J., Pełka-Lalik B., Widecka K., Wpływ różnej podaży soli w diecie na częstość występowania insulinooporności u chorych na nadciśnienie tętnicze z polimorfizmem Gly972Arg genu substratu receptora insuliny-1 (IRS-1), Nadciśn. Tętn., 2007, 11, 1, s. 12–20.
Główczyńska R., Pietrasik A., Starczewska M., Filipiak K.J., Opolski G., Prewencja pierwotna zdarzeń sercowo-naczyniowych w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, Kardiol. Pol., 2006, 64 (supl. 3), s. 190–197.
Głuszek J., Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia, Nadciśn. Tętn., 2002, 6, s. 45–51.
Górny D., Mełtowski J., Gospodarka wodno-elektrolitowa, [w:] Patofizjologia, red. S. Maśliński, J. Ryżewski, PZWL, Warszawa 2007, s. 379–381.
Ołtarzewski M., Szponar L., Spożycie sodu w populacji polskiej a ryzyko zagrożenia zdrowia, Zdr. Publ., 2006, 116(1), s. 149–151.
Pietrasik A., Starczewska M., Główczyńska R., Rdzanek A. i inni, Leczenie choroby wieńcowej – polska rzeczywistość w świetle wyników badania POLKARD-SPOK, Przew. Lek., 2006, 6, s. 52–58.
Stryer L., Tymoczko J.L., Berg J.M., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
Neal B., The effectiveness and costs of population interventions to reduce salt consumption, WHO, Paris 2006, http://www.who.int/dietphysicalactivity/Neal_saltpaper_2006.pdf (18.10.2009).
Europe Health 2008, http://www.rdeuropehealth.com/health/information.shtml (15.09.2009).
Wilson N., High Blood Pressure – Study shows that using salt substitute can help lower blood pressure, 2006, http://www.bestsyndication.com/Articles/2006/Nicole-WILSON/Health/03/031306 high _blood_pressure_salt_substitute_lowered_blood_pressure.htm (10.10.2009).
WHO, Ottawa Charter for Health Promotion. First International Conference on Health Promotion Ottawa, 21 November 1986, http://www.who.int/hpr/NPH/docs/ottawa_charter_hp.pdf (15.10.2009).
WHO, http://www.who.int (15.10.2009).