abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Jakość kukurydzy konserwowej dostępnej w sprzedaży detalicznej
The aim of the study was to determine the quality of tinned corn of selected brands available for retail sale on the basis of sensory qualities and the content of the selected physicochemical indicators. The products selected for the research were diverse in terms of brand. The statistical analysis demonstrated statistically essential influence of a product brand on the content of the examined physicochemical factors.
Celem pracy była ocena jakości kukurydzy konserwowej wybranych marek, dostępnych w sprzedaży detalicznej, na podstawie oceny walorów sensorycznych oraz zawartości wybranych wskaźników fizykochemicznych. Do badań wybrano produkty, które były zróżnicowane ze względu na markę produktu. Na podstawie przeprowadzonej analizy statystycznej wykazano istotny statystycznie wpływ marki produktu na zawartość badanych wyróżników fizykochemicznych.
This article is an open access article distributed under a Creative Commoms Attribution (CCBY 4.0) licence
Baryłko-Pikielna, N., 1975, Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa.
Bożyk, Z., Rudzki, W., 1977, Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa.
Kunicki, E., 2000, Kukurydza cukrowa na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, Hasło Ogrodnicze, nr 7, s. 32–34.
Niedziółka, I., Szymanek, M., 2001, Ocena technologii produkcji kolb kukurydzy cukrowej, Inżynieria Rolnicza, nr 9(29), s. 193–200.
PN-A-77807:1997, Produkty warzywne. Warzywa konserwowe.
PN-A-75101-02:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
PN-A-75101-03:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
PN-A-75101-07:1990 Przetwory owocowe i warzywne, Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
PN-A-75101-10:1990, Przetwory owocowe i warzywne, Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości chlorków.
PN-90-A-75101-11:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.
PN-A-75101-15:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie masy netto i masy odciekniętych owoców i warzyw.
PN-A-75101-16:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości owoców lub warzyw z wadami.
PN-A-75101-17:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych.
Swulińska-Katulska, A., 1996, Wykorzystanie kukurydzy cukrowej w żywieniu człowieka, Kukurydza, wydanie specjalne – Kukurydza cukrowa, nr 2(7), s. 23–24.
Waligóra, H., 2006, Zbiór i wykorzystanie kukurydzy cukrowej, Kukurydza, nr 2(28), s. 26–27.
Warzecha, R., 2006, Produkcja kukurydzy cukrowej dla przemysłu przetwórczego i na świeży rynek, Kukurydza, nr 2(28), s. 29–31.
Watson, S.A., 1994, Corn Chemistry and Technology. Sweet Corn, The AVI Publishing Inc.