Ocena wiedzy na temat diet wegetariańskich wśród populacji trójmiejskiej

Evaluation of general knowledge about vegetarian diets among the tricity population

Aleksandra Śliwińska         Magdalena Olszówka         Magdalena Pieszko         

Abstract: 

Vegetarian diet still seems to be a controversial subject. Adversaries of this kind of diet base on various stereotypes and claim that it may bring about negative nutrition and health results. On the other hand, however, there have appeared numerous scientific reports which confirm the safety and benefits of vegetarian diets. The objective of this article was to evaluate and compare the general knowledge about vegetarian diets among the Tricity population divided into two groups – a group of vegetarians and a group of non-vegetarians on a traditional diet. The sample group consisted of 158 randomly chosen citizens of Tricity, among which there were 109 women (69%) and 49 men (31%), at the average age of 27. The analysis of the questionnaires showed that the general knowledge about vegetarian diets among people who keep a traditional diet was worse than among those who actually eat according to a vegetarian or vegan diet. There is a need for further education about nutritional value and safety of using plant-based diets, and what is more, this education should be updated with the newest research. Popularizing this knowledge requires further involvement of dietitians, nutrition educators and medical professionals.

Streszczenie: 

Dieta wegetariańska pozostaje nadal tematem dość kontrowersyjnym. Z jednej strony jej przeciwnicy zwracają uwagę na to, że może ona wywoływać niepożądane skutki żywieniowo-zdrowotne. Z drugiej jednak strony coraz częściej pojawiają się doniesienia naukowe potwierdzające bezpieczeństwo i korzyści stosowania diet wegetariańskich. Celem pracy była ocena i porównanie wiedzy mieszkańców Trójmiasta na temat diety wegetariańskiej dwóch grup: wegetarian oraz osób przebywających na tradycyjnej diecie (niewegetarian). Grupę badaną stanowiło losowo wybranych 158 osób z Trójmiasta, wśród nich znalazło się 109 kobiet (69%) oraz 49 mężczyzn (31%), średnia wieku grupy wynosiła 27 lat. Uzyskano wyniki wskazujące, że wiedza na temat diet wegetariańskich wśród osób przebywających na tradycyjnej diecie jest niższa niż osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską. Z analizy przeprowadzonych ankiet wynika, że edukacja na temat zdrowotności i bezpieczeństwa stosowania diet roślinnych jest nadal potrzebna i powinna być zaktualizowana na podstawie najnowszych doniesień. Popularyzacja tej wiedzy wymaga zaangażowania ze strony dietetyków, edukatorów żywieniowych i środowisk medycznych.

Słowa kluczowe: 
wegetarianizm
dieta wegetariańska
wegańska
Issue: 
Pages: 
133
146
Download full text in pdf: 
References: 

Borawska M.H., Malinowska M., Wegetarianizm. Zalety i wady, PZWL, Warszawa 2009.

Campbell T.C., Campbell II T.M., Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie, Galaktyka, Łódź 2011.

Clarys P., Deriemaeker P., Huybrechts I. et al., Dietary pattern analysis: a comparison between matched vegetarian and omnivorous subjects, Nutr J, 2013, no. 12, p. 82.

Corpet D.E., Red meat and colon cancer: should we become vegetarians, or can we make meat safer?, Meat Sci, 2011, no. 89(3), p. 310–316.

Craig W.J., Mangels A.R., Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets, J Am Diet Assoc, 2009, no. 109(7), p. 1266–1282.

Deriemaeker P., Aerenhouts D., De Ridder D. et al., Health aspects, nutrition and physical characteristics in matched samples of institutionalized vegetarian and non-vegetarian elderly (> 65yrs), Nutr Metab, 2011, no. 8(1), p. 37.

Hoek A.C., Luning P.A., Stafleu A. et al., Food-related lifestyle and health attitudes of Dutch vegetarians, non-vegetarian consumers of meat substitutes, and meat consumers, Appetite, 2004, no. 42(3), p. 265–272.

Jarosz M., Odpowiedź na petycje w sprawie umożliwienia rodzicom wyboru diety wegetariańskiej lub wegańskiej w publicznych placówkach oświatowych, Instytut Żywności i Żywienia, pismo z 12.11.2012 r.

Laskowska-Klita T., Chełchowska M., Ambroszkiewicz J. et al., The effect of vegetarian diet on selected essential nutrients in children, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, nr 15(3), s. 318–325.

Mądry E., Lisowska A., Grebowiec P. et al., Wpływ diety wegańskiej na stężenie witaminy B-12 u zdrowych dorosłych: pięcioletnie badanie prospektywne, Acta Sci Pol Technol Aliment, 2011, no. 11(2), p. 209–212.

Pettersen B.J., Anousheh R., Fan J. et al., Vegetarian diets and blood pressure among white subjects: results from the Adventist Health Study-2 (AHS-2), Public Health Nutr, 2012, no. 15(10), p. 1909–1916.

Rizzo N.S., Jaceldo-Siegl K., Sabate J. et al., Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietetary pattern, J Acad Nutr Diet, 2013, no. 113(12), p. 1610–1619.

Rizzo N.S., Sabaté J., Jaceldo-Siegl K. et al., Vegetarian dietetary patterns are associated with a lower risk of metabolic syndrome: the adventist health study 2, Diabetes Care, 2011, no. 34(5), p. 1225–1227.

Tonstad S., Butler T., Yan R. et al., Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes, Diabetes Care, 2009, no. 32(5), p. 791–796.

http://www.wegetarianie.pl/htmlp-12.html [15.01.2014].

Citation pattern: Śliwińska A., Olszówka M., Pieszko M., Ocena wiedzy na temat diet wegetariańskich wśród populacji trójmiejskiej, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 86, pp. 133-146, 2014

BibTeX     EndNote