Analiza wybranych zachowań i postaw żywieniowych dziewcząt VI klasy szkoły mistrzostwa sportowego. Badania wstępne

Analysis of selected nutrition behaviors and attitudes of sport mastery school students. Preliminary study

Joanna Bartkowicz         

Abstract: 

The aim of study was to analyze selected nutrition behaviors and attitudes of young athletes from Sport Mastery School. It was found that: 61% girls ate regularly I breakfast, 20% lunch, 80% dinner and about 60% supper. Most often overlooked meal was tea. Observed too small intake of fish, groats, race, whole grain bread, vegetable. Positive behavior was low intake of fast-food and crisps. Half of the respondents assessed their nutrition knowledge on good level. Girls with body weight 53 kg and below decided place nutrition’s knowledge on the level of good and very good. Rarely ate snack 52,0% girls and about 40% never. The girls showed negative attitude towards their own shape.

Streszczenie: 

Celem badania była analiza wybranych zachowań, postaw żywieniowych młodych gimnastyczek i koszykarek w szkole mistrzostwa sportowego. Stwierdzono, że 61% dziewcząt spożywało regularnie I śniadanie, 20% II śniadanie, 80% obiad, zaś kolację ok. 60%. Zauważono zbyt małe spożycie ryb, kasz i ryżu, pieczywa razowego i warzyw. Pozytywnym zachowaniem było niskie spożycie żywności typu fast-food, chipsów. Połowa badanych dziewcząt oceniła swoją wiedzę żywieniową i sposób odżywiania się na poziomie dobrym. Dziewczęta z masą ciała 53 kg i poniżej oceniły swoją wiedzę i sposób żywienia jako dobre i bardzo dobre. Po przekąski między posiłkami 52% dziewcząt sięgało „rzadko” zaś około 40% „nigdy”. Dziewczęta wykazały się negatywną postawą wobec własnej sylwetki, co zwiększa ryzyko pojawienia się zaburzeń odżywiania.

Słowa kluczowe: 
młodzi sportowcy
gimnastyczki
postawy żywieniowe
Issue: 
Pages: 
99
109
Download full text in pdf: 
References: 

Bonci L., Sports nutrition for young athletes, Pediatric Annals, 2010, no. 39(5), p. 300–305.

Cieślik E., Filipiak-Florkiewicz A., Topolska K., Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych oraz stan odżywienia młodzieży gimnazjalnej, Żyw. Czł. Metab., 2007, t. XXXIV, nr 3/4, s. 846–851.

Cole T.J., The LMS method for constructing normalized growth standards, Eur. J. Clin. Nutr., 1990, no. 44, p. 45–60

Jeżewska-Zychowicz M., Występowanie zwyczaju pojadania między posiłkami wśród młodzieży w wieku 13–15 lat, Acta Sci. Pol. Technol. Aliment, 2004, iss. 3(1), p. 167–174.

Kędra E., Pietras J., Zaburzenia odżywiania – znak naszych czasów, Probl. Hig. Epidemiol., 2011, nr 92(3), s. 530–534.

Kolarzyk E., Janik A., Kwiatkowski J., Potocki A., Stosowanie diet odchudzających przez krakowską młodzież ze szkół ponadpodstawowych, z uwzględnieniem wieku i płci, Probl. Hig. Epidemiol., 2010, nr 91(3), s. 409–413.

Kołłajtis-Dołowy A., Pietruszka B., Waszczeniuk-Uliczka M., Chmara-Pawińska R., Wybrane zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej Warszawy, Żyw. Człow. Metab., 2003, t. 30, nr 1/2, s. 182–192.

Mizera K., Pilis W., Znaczenie żywienia w sportach siłowych w różnych fazach ontogenezy człowieka, Medicina Sportiva Practica, 2008, t. 9, nr 4, s. 73–84.

Petrie H.J., Stover E. A., Horswill C.A., Nutritional concerns for the child and adolescent competitor, Nutrition, 2004, no. 20(7–8), p. 620–631.

Psychologia. Podręcznik akademicki, red. J. Strelau, GWP, Gdańsk 2008.

Psychologia zachowań konsumenckich, red. A. Falkowski, T. Tyszka, GWP, Gdańsk 2009.

Purcell L.K., Sport nutrition for young athletes, Canadian Paediatric Society Paediatric Sports and Exercise Medicine Section, Paediatrics Child Health, 2013, no. 18(4), p. 1–3.

Roininen K., Tuorila H., Helath and taste attitudes in the prediction of use frequency and choice between lesshealthy and more healthy snacks, Food Qual Pref, 1999, no. 10, p. 357–365.

Seidler T., Sobczak A., Suplementy diety w żywieniu uczniów szkoły mistrzostwa sportowego. Rocz. Państw. Zakł. Hig., 2012, t. 63, nr 2, s. 193–198.

Szczepańska B., Malczewska-Lenczewska J., Gajewski J., Zwyczaje żywieniowe młodzieży gimnazjalnej z warszawskiej szkoły mistrzostwa sportowego, Żyw. Czł. Metab., 2007, t. XXXIV, nr 1/2, s. 578–586.

Tomaszewska I., Babicz-Zielińska E., Tomaszewski D., Odmienne postrzeganie własnych sylwetek przez młodzież a ryzyko zaburzeń w odżywianiu, Probl. Hig. Epidemiol., 2012, nr 93(4), s. 2–6.

Timlin M., Pereira M., Story M., Neumark-Sztainer D., Breakfast eating and weight change in a 5-year prospective analysis of adolescents, Project EAT (Eating Among Teens), Pediatrics 2008, no. 121, p. 638–645.

Wojtyła A., Biliński P., Bojar I., Zachowania zdrowotne nastolatków w Polsce w opinii młodzieży i ich rodziców, Probl. Hig. Epidemiol., 2011, nr 92(2), s. 327–334.

Wojtyła A., Biliński P., Odżywianie a zdrowie młodzieży, Program edukacyjny „Trzymaj Formę”, Warszawa 2010.

Wołowski T., Jankowska M., Wybrane aspekty zachowań zdrowotnych młodzieży gimnazjalnej. Część I. Zachowania młodzieży związane z odżywianiem, Probl. Hig. Epidemiol., 2007, nr 88(1), s. 64–68.

Woynarowska B., Mazur J., Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce. Wyniki badań HBSC 2002, Zdrowie Publiczne, 2004, nr 114(2), s. 159–167.

Zabrocki R., Kaczyński R., Ocena zachowań żywieniowych młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe na przykładzie pływania, Bromat. Chem. Toksykol., 2012, t. XLV, nr 3, s. 729–732.

Zimna-Walendziak E., Kolmaga A., Tafalska E., Styl życia – aktywność fizyczna, preferencje żywieniowe dzieci kończących szkołę podstawową, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, nr 4(65), s. 195–203.

Żywienie człowieka zdrowego i chorego, red. J. Hasik, J. Gawęcki, PWN, Warszawa 2005.

Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik, red. A. Bean, Zysk i S-ka, Poznań 2008.

Citation pattern: Bartkowicz J., Analiza wybranych zachowań i postaw żywieniowych dziewcząt VI klasy szkoły mistrzostwa sportowego. Badania wstępne, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 86, pp. 99-109, 2014

BibTeX     EndNote