Essential oil content as a determinant of sensory features of peppermint tea Mentha piperita

Joanna Newerli-Guz         

Abstract: 
Streszczenie: 

Mint (Mentha pipperita) has been used as medicine and food product for many years. This work report the essential oil content in 8 different samples of mint from Tricity market, and its influence on sensory features of those products. The results showed that the peppermint oil content and the sensory features as: aroma of raw material, aroma and flavour of infusion in the investigated samples varied. The higher content of mint oil determines the higher sensory evaluation of dried raw material and infusion. Also, a statistically significant effect (p = 0,005) of producer for all tested parameters and positive and significant correlation between essential oil content and sensory features were found.

Słowa kluczowe: 
peppermint
peppermint oil
Issue: 
Pages: 
48
53
Download full text in pdf: 
References: 

Adaszyńska M., Swarewicz M., at al., 2013; Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany ‘Asia’, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2(87), 116–125.

Busatta C., Vidal R.S. at al. 2008; Application of Origanum majorana L. essential oil as an antimicrobial agent in sausage, Food Microbiology, 25, 207–211.

Farmakopea Polska VI, 2002; Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa.

Góra J., Lis A., 2007; Najcenniejsze olejki eteryczne, Wyd. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 205–206.

Gruszczyk M., 2011; Metody uprawy i wprowadzanie do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich, Sprawozdanie z zadania badawczego, Wydział Agrobioinżynierii, Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin.

Kohlmunzer S., 2003; Farmakognozja, PZWL, Warszawa.

Mucciarelli M., Camusso W., at al., 2001; Effect of (+) polegone and other oil components of Mentha piperita on cucumber respiration, Phytochemistry, 57, 91–98.

Newerli-Guz J., 2010; Czynniki kształtujące jakość ziół i przypraw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych [w:] Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym, red. M. Wiśniewska, E. Malinowska, Gdańsk, 2/1, 451–459.

Senderski M., 2004; Prawie wszystko o ziołach, Podkowa Leśna.

Sorensen J.M., 2000; Melissa officinalis, The international journal of aromatherapy, 10, 1–2, 7–15.

Telci I., Kacar O., at al., 2011; The effect of ecological condition on yield and quality traits of selected peppermint (Mentha piperita L.) clones, Industrial Crops and Products, 34, 1193–1197.

Walawski W., 1985; Towaroznawstwo zielarskie, PZWL, Warszawa.

Woolf A., 1999; Essential oil poisoning, Clinical Toxicology, 37, 721–727.

Citation pattern: Newerli-Guz J., Essential oil content as a determinant of sensory features of peppermint tea Mentha piperita, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 79, pp. 48-53, 2013

BibTeX     EndNote