Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia

Knowledge and reception genetically modified food by students

Aleksandra Wilczyńska         Michał Wittbrodt         

Abstract: 

the use of modern biotechnology in food production provokes the opposition and public concerns. the purpose of this study was to investigate the knowledge of students concerning the use of genetically modified organisms in food, and also to determine how this knowledge translates to support the use of these organisms in food. studies have shown that students are aware that on the polish market the products obtained by genetic engineering are available, but their knowledge of the labeling or harmfulness of such products is low and not significantly differ from the rest of society. the acceptance of products containing gmos is also small.

Streszczenie: 

Zastosowanie współczesnej biotechnologii w produkcji żywności budzi sprzeciw i obawy społeczne. Celem niniejszej pracy było poznanie wiedzy młodzieży akademickiej dotyczącej wykorzystania genetycznie modyfikowanych organizmów w żywności, a także określenie, na ile wiedza ta przekłada się na poparcie stosowania tych organizmów w żywności. Badania wykazały, że studenci są świadomi dostępności na polskim rynku produktów otrzymanych za pomocą inżynierii genetycznej, natomiast ich wiedza na temat znakowania czy szkodliwości takich produktów jest niewielka i nie odbiega znacząco od reszty społeczeństwa. Poziom akceptacji produktów zawierających GMO jest także niewielki.

Issue: 
Pages: 
16
22
Download full text in pdf: 
References: 

Borek-Wojciechowska R., Żywność modyfikowana genetycznie i jej odbiór w środowisku uniwersyteckim, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2010, nr 1 (22), s. 62–70.

Gawęcki J., Żywność nowej generacji a racjonalne żywienie, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2002, nr 33, 4, s. 5–15.

Kabacińska A., Babicz-Zielińska E., Postawy konsumentów w stosunku do żywności genetycznie modyfikowanej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2005, supl., s. 315–319.

Lubiatowska-Krysiak E., Twardowski T., GMO A.D. 2009, Agro Przemysł, 2009, nr 6, s. 27–29.

Sondaż TNS Pentor, http://wpolityce.pl/wydarzenia [20.04.2012].

Szczurowska T., Polacy o biotechnologii i inżynierii genetycznej, TSN OBOP, 2005, s. 5–35.

Szymańczak T., Stanowisko Komitetu Biotechnologii PAN w sprawie GMO, mat. konf. GMO w rolnictwie i produkcji żywności – szanse czy zagrożenia, Warszawa, 03.04.2012.

Citation pattern: Wilczyńska A., Wittbrodt M., Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia , Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 73, pp. 16-22, 2012

BibTeX     EndNote