abbr. SJ GMU
ISSN 2657-5841 (printed)
ISSN 2657-6988 (online)
DOI: 10.26408
Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży
The aim of this study was to evaluate determinants of development of Polish herbhoney market. The data relating to herbhoney’s producers, level of production, choice, availability, prices, quality standards and quality evaluation were analyzed. Obtained results show, that main reason of small popularity of herbhoneys are: zoning of production, limited amount of shops and poor consumer’s knowledge.
Celem niniejszej pracy było określenie determinantów rozwoju rynku ziołomiodów w Polsce. Przeanalizowano m.in. dane dotyczące producentów ziołomiodów, wielkości produkcji, asortymentu, cen, dostępności ziołomiodów w sieci handlowej, a także wymagań jakościowych i jakości ziołomiodów dostępnych na rynku. Wykazano, że głównymi przyczynami małej popularności tych produktów są: rejonizacja produkcji, ograniczona liczba punktów sprzedaży, a także ograniczona wiedza konsumentów.
Czaplicki J., Garść informacji o ziołomiodach, „Pasieka”, 2003, nr 3.
Czaplicki J., Od ziołomiodów do słodzi ziołowych, „Pasieka”, 2003, nr 2.
Juszczak L., Socha R., Rożnowski J., Fortuna T., Nalepka K., Physicochemical properties and quality parameters of herbhoneys, „Food Chemistry”, 2009, no. 113.
Materiały informacyjne Przedsiębiorstwa Pszczelarskiego „Apipol”, 2010.
Noskowicz-Bieronowa H., Co może miód?, Emilia, Kraków 2009.
Rozporządzenie MRiRW z dnia 3.10.2003 w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu z późn. zm. (Dz.U. nr 181, poz. 1773).
Sterkowicz P., Opoka J., Sterkowicz J., Ziołomiód brokułowy w profilaktyce chorób nowotworowych, „Pasieka”, 2004, nr 2.
Wilczyńska A., Ocena jakości ziołomiodów dostępnych na rynku polskim, [w:] Wybrane problemy oceny jakości żywności, J. Żuchowski, R. Zieliński (red.), WNITE PIB, Radom 2010.
www.zrzeszenieapipol.pl (20.01.2011).
www.apipol.pl (20.01.2011).
www.bartnik.pl (17.01.2011).