Przejdź do treści

Inżynieria Jakości

Stopien:
studia II stopnia (magisterskie)
Termin rekrutacji:
rekrutacja planowana (grudzień - luty)
Wydział:
Wydział Zarządzania i Nauk o Jakości
Język studiów:
polski
Czas trwania studiów:
3 semestry
Tryb:
stacjonarne / niestacjonarne
Uzyskany stopień:
magister

Studia rozpoczniesz w lutym 2026 roku.

Rekrutacja będzie prowadzona od 01.12.2025 do 06.02.2026 23:59.

Aplikuj
Opis kierunku

Studiując na tym kierunku poznasz skuteczne strategie identyfikacji problemów jakościowych oraz sposoby ich rozwiązywania. Będziesz wiedział/-a, jak analizować dane i wykorzystywać je do podejmowania decyzji mających na celu poprawę jakości produktów i usług. Przygotujesz się do uzyskania certyfikatów zawodowych, co dodatkowo potwierdzi Twoje kompetencje w obszarze systemów zarządzania organizacją według światowych standardów ISO i może znacząco zwiększyć Twoją atrakcyjność na rynku pracy. Studia na tym kierunku nie tylko ukierunkowują na zarządzanie jakością, ale pozwalają zdobyć wiedzę w obszarach związanych z dietetyką i ochroną środowiska w odniesieniu do obszarów wodnych.

Wymagania
  • Dyplom ukończenia studiów wyższych
Profil studiów
ogólnoakademicki
Wybrane przedmioty na tym kierunku
  • Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
  • Autentyczność i identyfikowalność towarów
  • Marketing w usługach dietetycznych
  • Projektowanie usług dietetycznych
  • Zarządzanie środowiskowe
  • Ochrona środowiska Morza Bałtyckiego
  • Gospodarka o obiegu zamkniętym
Umiejętności absolwenta tego kierunku

Jako absolwent tego kierunku będziesz umiał/-a projektować, wdrażać i nadzorować znormalizowane systemy w organizacjach (np. systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności, energią, środowiskiem, informacją etc.), zapewniając wysoką jakość produktów i usług.

Nabędziesz umiejętności w zakresie podejmowania decyzji biznesowych, zasad budowania zespołów, kształtowania relacji interpersonalnych, a także potrzeby społecznej odpowiedzialności organizacji. Będziesz potrafił/-a stosować metody identyfikacji i śledzenia towarów pod kątem ich autentyczności oraz możliwości wykrycia ewentualnych nieprawidłowości.

Nabędziesz też umiejętności projektowania i zarządzania usługami oraz produktami wpisującymi się w strategię profilaktyki zdrowotnej. Posiądziesz wiedzę na temat wpływu środowiska na zdrowie i żywienie oraz będziesz mógł/mogła dostosowywać strategie żywieniowe do różnych warunków i potrzeb. Będziesz świadomy/-a zagrożeń środowiskowych, dzięki czemu będziesz zdolny/-a dokonywać oceny zagrożeń środowiska naturalnego.

Certyfikaty, kursy, szkolenia w ramach tych studiów

Certyfikaty Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie, które wzmacniają wartość dyplomu ukończenia studiów i uwiarygadniają kwalifikacje zawodowe absolwentów:

  • Asystent Systemu Zarządzania Środowiskowego
  • Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością
  • Asystent Systemu Zarządzania w Laboratorium
  • Pełnomocnik Wewnętrznego Systemu Kontroli
  • Asystent Systemu Zarządzania Energią
  • Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
  • Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji
Uprawnienia

Auditor systemów zarządzania.

Co po studiach

Po studiach spełnisz się w różnych obszarach zawodowych związanych z systemowym podejściem do zarządzania organizacją. Będziesz mógł/mogła podjąć pracę w każdej organizacji posiadającej wdrożone systemy zarządzania.

Studia te przygotują Cię do pracy również w jednostkach certyfikujących i akredytujących, laboratoriach badawczych, a także w firmach doradczych i consultingowych w zakresie gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej oraz ochrony środowiska i administracji morskiej, zespołach terapeutyczno-żywieniowych ukierunkowanych na profilaktykę zdrowotną i jakość życia/ wellness.