%0 Journal Article %A Morawska, Magda %A Steinka, Izabela %A Blokus-Roszkowska, Agnieszka %T Modelowanie matematyczne w ocenie jakości materiałów opakowaniowych, %J Scientific Journal of Gdynia Maritime University %N 80 %P 5-12 %D 2013 %U http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-201.html %X Na podstawie danych doświadczalnych dotyczących zmian właściwości fizykochemicznych badanych laminatów poliamidowo-polietylenowych pod wpływem komponentów twarogów skonstruowano model matematyczny. Model matematyczny opisywał zmiany stabilności parametrów fizykochemicznych materiałów opakowaniowych po kontakcie z komponentami twarogów. Za pomocą równania matematycznego porównano wszystkie zmieniające się podczas przechowywania właściwości fizykochemiczne laminatu poliamidowo-polietylenowego, za pomocą jednej wartości liczbowej. The influence of curd cheese components on physicochemical properties changes of polyamide/ polyethylene laminates was a ground for constructing mathematical model. Mathematical model described stability changes of physicochemical parameters of packaging materials after the contact with curd cheese components. %@ 2541-2486 %K interakcje opakowanie–produkt