%0 Journal Article %A Dmowski, Przemysław %A Śmiechowska, Maria %A Steinka, Izabela %T Wpływ zawartości związków bioaktywnych na mikrobiologiczne zanieczyszczenie herbaty, %J Scientific Journal of Gdynia Maritime University %N 61 %P 5-14 %D 2009 %U http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-10.html %X W pracy podjęto próbę oceny wpływu zawartości substancji bioaktywnych w herbatach na wielkość ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego. W części analitycznej przedstawiono wyniki dotyczące zawartości katechin w różnych rodzajach herbat, zanieczyszczenia herbat ogólną liczbą drobnoustrojów oraz ogólną liczbą drożdży i pleśni. Analizie poddano 40 herbat o różnym stopniu rozdrobnienia (liściowe, granulowane, fannings). Uzyskane wyniki wskazały na istnienie ujemnej korelacji pomiędzy badanymi wyróżnikami jakościowymi. Najistotniejsze relacje odnotowano dla herbat liściowych. %@ 2541-2486 %K