@article{Kozirok_2018, author = {Kozirok, Witold}, title = {Analiza diet niskoenergetycznych i niskoglikemicznych zamieszczonych na stronach internetowych }, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {104, pages = {70-82}, year = {2018}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-2583.html}, abstract = {Ostatnio obserwuje się dużą popularność portali omawiających różne modele postępowań dietetycznych. Celem pracy była analiza i ocena zgodności z zaleceniami czterech diet niskoenergetycznych i czterech niskoglikemicznych, zamieszczonych na stronach internetowych. Analizowany materiał obejmował jadłospisy opracowane na siedem dni. Oceną objęto podaż energii i wybranych składników odżywczych, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przeprowadzone badania wskazały na niską ich jakość. Większość analizowanych diet charakteryzowała się nieprawidłowym zbilansowaniem kluczowych dla zdrowia składników odżywczych i nie spełniała wymagań obowiązujących norm żywienia. Z powodu niskiej wartości odżywczej diet proponowanych przez portale internetowe ich stosowanie może przyczynić się do wystąpienia poważnych skutków zdrowotnych. Należy zwrócić uwagę na potrzebę upowszechniania rzetelnej wiedzy i edukacji w tym zakresie. The internet portals for human nutrition and dietetics have become very popular recently. The aim of the study was to analyze and evaluate the nutritional value of low-energy and low-glycemic diets published on the Internet. The analyzed material consisted of 7 day menu planner. Assessment included the supply of energy and selected nutrients necessary for correct functioning of the human body. The study showed poor quality of those diets. Most diets were unbalanced in terms of supply of important nutrients for health and did not meet the requirements of standard nutrition. The low nutritional value of diets offered by the internet portals can result in serious health effects. There is a need to promote reliable knowledge and education in this area. }, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {nadwaga, otyłość, dieta niskoenergetyczna, dieta o niskim indeksie glikemicznym overweight, obesity, low-energy diet, low-glycemic index diet}, doi = {https://www.doi.org/10.26408/104.08} }