@article{Dmowski_Śmiechowska_Steinka_2009, author = {Dmowski, Przemysław and Śmiechowska, Maria and Steinka, Izabela}, title = {Wpływ zawartości związków bioaktywnych na mikrobiologiczne zanieczyszczenie herbaty}, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {61, pages = {5-14}, year = {2009}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-10.html}, abstract = {W pracy podjęto próbę oceny wpływu zawartości substancji bioaktywnych w herbatach na wielkość ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego. W części analitycznej przedstawiono wyniki dotyczące zawartości katechin w różnych rodzajach herbat, zanieczyszczenia herbat ogólną liczbą drobnoustrojów oraz ogólną liczbą drożdży i pleśni. Analizie poddano 40 herbat o różnym stopniu rozdrobnienia (liściowe, granulowane, fannings). Uzyskane wyniki wskazały na istnienie ujemnej korelacji pomiędzy badanymi wyróżnikami jakościowymi. Najistotniejsze relacje odnotowano dla herbat liściowych. }, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {},